Het hele leven op aarde bestaat uit vijf elementen: aarde, hout, vuur, metaal en water. Het hout element staat voor de lente: voor groei en ontwikkeling. Na een periode van donker, koud, nat, stilte, rust en naar binnen keren, wordt de natuur wakker. De dieren komen uit hun winterslaap. Bomen en plantjes lopen uit. Alles in de lente wil groeien en ontwikkelen. Neem nu een boom (hout), hij wil naar boven en naar buiten en laat zich niet tegenhouden. Als er iets in de weg staat, ontstaat er een enorme spanning, want de boom groeit gewoon door.

A tree that is unbending is easily broken

Lao Tzu

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur en hebben te maken met dezelfde energie. In de winter blijven we vaker binnen en zijn we meer naar binnen gericht, terwijl we er ’s zomers op uit willen gaan. De hout energie in jou zorgt dat alles stroomt in je leven en het ruimt blokkades op. Het woord “flow” heeft alles te maken met het hout element. Is je hout element in balans? Dan ben je flexibel en buigzaam als een boom. Je bent ondernemend en creatief. Je hebt de kracht en de moed om plannen uit te voeren. Je weet wat je wilt en je gaat hiervoor. In maart 2021 nam ik de beslissing om mijn baan op te zeggen en te kiezen voor mijn onderneming. Het heeft dus alles te maken met het hebben van een visie en het nemen van beslissingen.

Herken jij je hierin?

 • Ik kom ’s morgens moeilijk op gang.
 • Ik heb snel gespannen spieren.
 • Ik heb nek/schouderklachten.
 • Ik heb regelmatig hoofdpijn of migraine.
 • Ik heb klachten in mijn heupen of bekken.
 • Ik heb het idee dat ik stil sta in mijn (persoonlijke) ontwikkeling.
 • Ik ben niet echt assertief.
 • Ik ben snel geïrriteerd of boos.
 • Ik kom niet graag buiten mijn comfortzone.
 • Mijn ideeën stromen niet (meer).
 • Ik neem dingen snel persoonlijk op.

Pas als je de moed hebt om je eigen weg te gaan, toont de weg zich aan jou.

Paul Coelho

Ben jij vaak wakker tussen 01:00 uur en 03:00 uur?

Tijd om je hout element in balans te brengen met de volgende tips:

Tip 1: Voeding

Eet niets meer na 21:00 uur ’s avonds, zodat je lever ’s nachts de tijd heeft om het bloed te zuiveren en het lichaam niet nog bezig hoeft te zijn met het verteren van voedsel.
Eet zure producten zoals zilveruitjes of augurken. Dit versterkt je hout energie.

Tip 2: Beweeg

Zoek een sport die jij leuk vindt en beweeg! Het liefst een sport waarbij je zweet. Beweging zorgt ervoor dat je letterlijk weer in beweging komt en afvalstoffen worden afgevoerd.

Tip 3: Ga naar een specialist

Je kunt je hout energie weer op gang brengen of juist in balans brengen door naar een acupuncturist, Thaise masseur of massagetherapeut met acupressuur te gaan. Een masseur of acupuncturist behandelt de hout en galblaas energiebanen.

–> Boek een massage

In mijn praktijk behandel ik de energiebaken middels yogastrekkingen en drukpuntmassage. De drukpuntmassage zorgt voor minder pijnlijke spieren en raakt je je lever en galblaasmeridiaan (energiebaan). De yogastrekkingen brengen de gespannen spieren, pezen, gewrichten en banden én energiebanen op rek wat de doorbloeding in je hele lichaam verbeterd. Het laat je energie weer stromen en zorgt voor de juiste balans in jouw lichaam.

De massage die ik geef bestaat uit een combinatie van:
 • Chinese acupressuur op de meridianen
 • Milde yoga strekkingen vanuit India
 • Klassieke westerse (sport)massage op de spieren, botten en gewrichten
 • Mindfulness (meditatie)

Tip 4: Doe thuis de volgende oefeningen

Strek je benen en breng ze zo uit elkaar dat je een strekking gaat voelen aan de binnenzijde van je benen (Lever). Kom met je bovenlichaam naar voren, en geef je helemaal over aan de zwaartekracht.
Je kan je knieën een beetje buigen eventueel en hier een rolletje van een deken onder leggen.
Wanneer je merkt dat je met bovenlichaam naar achter helt en het lastig is om naar voren te bewegen, plaats je een verhoging (deken/kussen) onder je billen. Glij hier een beetje vanaf, zodat je bekken naar voren kantelt.
Als je onderrug gevoelig is, kom je naar voren met een gestrekte rug
Plaats eventueel een kussen of kussens onder je bovenlichaam
Kom na 3-5 minuten langzaam met je bovenlichaam weer terug rechtop, en draai nu met je linkerzijde over je linkerbeen.
Steun met je onderarm of elleboog op je been, of op een kussen dat je op je been plaatst. Je bovenste arm strek je boven je hoofd, zodat er een strekking ontstaat vanuit het heupgebied en de flanken richting de schouder en arm. (Galblaas)
Wissel na +/- 2 minuten van kant en sluit deze houdingen af op je rug. Neem rustig de tijd om het effect te voelen in je benen en je bovenlichaam.
Zet je voeten op de mat, op heup-breedte. Plaats nu je linkervoet aan de voorkant van je rechterknie. Breng je benen naar je toe, totdat je een strekking voelt in het linkerheup-gebied, met name aan de buitenzijde. (Galblaas).
Fixeer de houding door je handen ineen te strengelen in de knieholte, of aan de buitenkant van de knie wanneer je meer ruimte voelt.
-Plaats een kussen/deken onder je schouders/nek/hoofd wanneer dit gebied erg omhoog omkomt
-Ontspan je armen en schouders, je hoeft je benen niet actief naar je toe te trekken.
-Plaats eventueel een kussen/blok onder je rechtervoet, zodat je je armen/schouder minder of helemaal niet hoeft te gebruiken.

Tip 5: niet dromen, maar doen!

Je levensplan schrijven is een perfecte oefening om je hout element te versterken. Doe eens gek, pak een groot vel papier en schrijf op wat je doelen en dromen zijn. Hoe wil je dat je leven er over een jaar uit ziet? Denk groot. En waar wil je staan over 5 jaar? Schrijf nu op wat je moet doen om deze doelen te bereiken.
Nu je dit leest nodig ik je uit om de komende twee weken iedere dag 15 minuten aan de gang te gaan met een droom van jou. Zelfs dat kleine beetje is groei, ontwikkeling, niet dromen, maar doen dus!

Warme groet,

Simone